Ah asumisen autuus

”Mistä löytäisi hyvän vuokralaisen?”, pohtii asuntosijoittaja. ”Mistä löytäisi seuravan hyvän kodin?”, pohtii vuokralainen. Kysymyksiä risteilee paljon, eikä tässä vielä kaikki: ”Missä olisikaan kiva koti, jossa viettää lähivuodet?”, pohtii kodinostaja. ”Mistä saisinkaan hyvän ostajan asunnolleni?”, pohtii myyjä.

Viimeisen reilun vuoden aikana tätä pohdintaa on käyty tiuhaan, eikä tämä ole jäänyt ainoastaan haihatteluksi, vaan asuntomarkkinat ovat kuumentuneet. Jatkoa tälle todisti myös Tilastokeskuksen eilen Mikkelinpäivänä 29.9. julkaistu artikkeli ”Vanhojen osakeasuntojen hinnat ja kauppojen lukumäärät jatkoivat nousuaan elokuussa”. Tämän heijastuksena suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna eniten Helsingissä (8,0 %) Turun ohella (8,5 %). Kuvaavaa on, että vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Helsingissä yli 26 prosenttia – Turussa lähes 25 prosenttia. Vuodentakaiseen verrattuna koko pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen hinnat nousivat 6,3 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 5,8 prosenttia.

Nykyisessä markkinatilanteessa erityisesti ostajalla – miksei vuokra-asuntoa etsivältäkin – vaaditaan kylmää päätä ja harkintaa. Koska asuntojen hinnat ovat jälleen kovassa turbulenssissa niiden arvojen noustessa ylöspäin, niin, nyt jos koskaan, on tarvetta hyvälle välittäjälle. Välittäjälle, joka ajattelee asiakkaan etua oikeasti: kannattaako hankkia, onko kohteesta todellakin kodiksi? Myös myyntipuolella ja vuokralaista hakiessa on välittäjästä edelleen kasvavaa hyötyä. Koska tarjokkaita on entistä enemmän, vaatii enemmän aikaa ja vaivaa poimia jyvät akanoista.

Hyvät kaupat syntyvät hyvistä kohtaamisista. Niitä ei voi etukäteen päättää, mutta niihin voi valmistautua. Pohtimalla sitä, mikä on tärkeää, ei vain asunnoissa, vaan elämässä yleensä. Mitä minä tahdon tältä päivältä, huomiselta, tai ehkä vuosikymmenen päästä. Olenko silloin missä? Kuitenkaan emme voi elää tulevaisuutta etukäteen, vaikka voimmekin toivoa, toivoa parempaa huomista paremmassa paikassa, siksi on Kotihin LKV – Sinulle parempaa huomenta.

Jatkossa tällä palstalla tullaan julkaisemaan ajoittain hyvinkin syväluotaavaa näkemystä asumisesta, asuntomarkkinoista, kodeista ynnä kaikesta mikä liittyy tavalla tai toisella sinuun, koska me välitämme.

[päivitetty 1.10 16:35, korjattu kieliasua, lisätty prosenttiosuudet]